A könyvelés - - Adóterv honlapja

Go to content

Main menu:A könyvelés története


A könyvelésnek is van története. Azt tudtuk, hogy voltak írnokok, meg különböző kincstárnokok, de arra nem gondoltunk, hogy ennek a szakmának is van története.
Akkor dióhéjban, aki nem tudta volna:
- Sokáig használták Európa szerte, az úgynevezett rovásfákat. Angliában pl.: 1812-ig rováspálcán nyugtázták az adózók által befizetett összeget.
- Sokáig a római számokat használták. A római számokkal való osztást csak nevesebb egyetemeken tanították.


- Az arab számírás nehezen terjedt el. Sokkal könnyebben lehetett az üzleti könyveket hamísítani. Elég volt egy nullát a végére írni, és máris tízszeresére nőtt a szám.  Firenzében 1299-ben rendeletben megtiltották az arab számok használatát.
- Francia filozófus Blaise Pascal 1642-ben tervezte az összeadó gépet az adóbeszedőként dolgozó apja számára, hogy megkönnyítse annak munkáját.
- A 15. század végétől a 16. század közepéig az európai országokban meghatározó szerepet játszott a kereskedelmi tőke, így a közgazdasági gondolkodásban is a forgalmi folyamatok kerültek előtérbe. E korszak közgazdasági nézetrendszerét szokták merkantilizmusnak nevezni (merkantor=kereskedő). A merkantilisták a nemzet gazdagságát a pénzzel azonosítják. Céljuk minden eszközzel pénzt felhalmozni az országban, árukivitel útján, mindennemű pénzkivitel betiltásával, aktív pénzügyi mérleg kialakításával. Később az aktív kereskedelemi mérleg politikája került előtérbe.  - A merkantilisták közé lehet sorolni Luca Pacioli, vagy írásmódtól függően Paciolo (1445
1514) olasz matematikust és ferences rendi szerzetest is, aki a kettős könyvvitel  feltalálója.
Ezért Luca Pacioli-t tartják „a könyvelés atyjá”-nak. ( képen )
(Matematikai alapösszefüggésre fűzte fel elméletét, egyenlőségre alapozva. Az egyenlőségnek minden időpillanatban fenn kell állnia, tehát a két oldalán csak olyan műveleteket szabad végezni, ami ezt a kritériumot kielégíti.)
A „Summa de aritmetica, geometrica, propartioni ef propartionalita” című műve tartalmazta az első leírást a velencei könyvvezetési módszerekről, amely később kettős könyvelés néven vált ismerté.
 
Back to content | Back to main menu